Omgaan met sociale angst met het G-schema
De effectieve interventie tegen sociale angst
Gelukkig is er een interventie die jou kan helpen bij het omgaan met sociale angst, namelijk het G-schema! Deze oefening biedt inzicht in de gebeurtenis die jouw sociaal angstig maakt. Hierbij wordt er gefocust op de gevoelens, gedachten en gedragingen die dit met zich mee brengt (Lemmens & Roelofs, 2018). Daarnaast biedt het G-schema je effectieve langetermijn gevolgen om sociale angst te verminderen en hier beter mee om te gaan (Nederlands Jeugdinstituut, z.d.-c).
De basis in cognitieve gedragstherapie (CGT)
De oefening/het G-schema komt voort uit de cognitieve gedragstherapie (CGT), wat een verzamelnaam is voor hulpvormen waarin individuen leren hoe ze beter kunnen omgaan met hun negatieve gevoelens en gedachten over zichzelf en hun omgeving (Nederlands Jeugdinstituut, z.d.-b). CGT wordt erkend als de meest effectieve methode als het gaat om het verminderen van (sociale) angstproblemen (Nederlands Jeugdinstituut, z.d.-c).
Waarom het G-schema werkt
Deze interventie is ontwikkeld zodat jij beter kan omgaan met negatieve gedachten en minder psychisch gaat lijden onder sociale angst (Nederlands Jeugdinstituut, z.d.-b). Het G-schema vormt de basis van CGT (Boom Psychologie & Psychiatrie, 2023) en helpt jou om:
- Je eigen opvattingen op een nauwkeurige manier waar te nemen. Vaak heb je bepaalde overtuigingen over sociale situaties die je angst versterken. Het G-schema helpt je dan eigenlijk om deze overtuigingen te identificeren.
- Gedachten kritisch te beoordelen. Niet alle gedachten zijn de waarheid. Door ze kritisch te bekijken, kun je irrationele overtuigingen detecteren en vervangen.
- Negatieve overtuigingen om te zetten in positieve en realistische opvattingen. Dit helpt om sociale situaties minder bedreigend te laten voelen, waardoor jouw zelfvertrouwen zal groeien (Boom Psychologie & Psychiatrie, 2023)
Wil je meer grip krijgen op je sociale angst? Dan is het G-schema dus een geweldige tool om in te zetten! Benieuwd naar een ervaringsdeskundige? Lees hier wat het G-schema heeft gedaan voor Esmé: https://www.eleos.nl/ervaringen/ik-leerde-begrijpen-dat-mijn-negatieve-gedachten-ervoor-zorgen-dat-ik-negatiever-naar-gebeurtenissen-kijk/
Hoe werkt het G-schema?
Je kunt het G-schema stap voor stap invullen om inzicht te krijgen in jouw sociale angst en hoe je deze kunt veranderen. Volg onderstaande stappen.

Bron: Unsplash
Stap 1: Open de interventie.
Ga naar Interventie > Het G-schema
Stap 2: Noteer de gebeurtenis
Ga naar het kopje ‘gebeurtenis’ en vul een gebeurtenis in waarbij je sociale angst ervaart. Typ deze gebeurtenis zo duidelijk en specifiek mogelijk uit voor jezelf.
Stap 3: Beschrijf je gevoelens
Ga naar het kopje ‘gevoelens’. Typ hier de gevoelens die aanwezig zijn tijdens deze gebeurtenis en die je ervaart. Geef hierbij ook aan hoe sterk ieder gevoel is op een schaal van 1 tot 10.
Stap 4: Identificeer je gedachten
Ga naar het kopje ‘gedachten’. Typ hier welke gedachten vóór de gevoelens plaatsvonden en welke gedachten de gevoelens bij je oproepen.
Stap 5: Analyseer je gedrag
Ga naar het kopje ‘gedrag’. Typ hier concreet wat je vervolgens deed.
Stap 6: Reflecteren en leren
Lees nu je antwoorden rustig door, reflecteer er eventueel op (dit kan ook a.d.h.v. vragen onder het kopje ‘reflecteren’) en klik vervolgens op ‘gereed’. Je antwoord is nu opgeslagen (je kan hem zelf terugkijken) en ingeleverd. Hier zullen vervolgens ook adviezen en feedback uit voortkomen.
Doe het zelf!
Nu je alle informatie hebt verkregen over de interventie is het tijd om aan de slag te gaan! Via Interventie > Het G-schema kun je nu zelf bezig met de oefening. Veel plezier!

Bron: Unsplash