De tips
“Ik ben al … (25 tot 34 jaar oud) en heb last van sociale angst… mensen gaan me vast raar vinden”, is een gedachte die vaak voorkomt bij sociaal angstige individuen.
Tip 1: Erken je successen
Wanneer een sociale situatie je goed afgaat erken dit dan. Wees trots op jezelf, het is jezelf gelukt! Besteed aandacht aan deze succesvolle ervaring en de positieve gedachten die je hierbij hebt. Dit zal ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen groeit en je toekomstige uitzicht verbetert (Faas Psychologie, 2022).
Tip 2: Probeer ontspanningsoefeningen
Mocht de spanning oplopen, onthoudt dan allereerst dat dit slechts tijdelijk is. Deze verzwakt namelijk vaak na 60 tot 90 minuten. Het uitvoeren van een ontspanningsoefening kan hierbij helpen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld een ademhalingsoefening. Door je aandacht op je ademhaling te focussen focus je minder op de gevoelens die angst oproepen (Faas Psychologie, 2022). Zie het kopje ‘oefeningen’ voor een ademhalingsoefening.
Tip 3: Sociale situaties aangaan
Als sociaal angstig individu heb je hoogstwaarschijnlijk de neiging om sociale situaties uit de weg te gaan en dus te vermijden. Dit is echter niet verstandig, omdat je spanning hierdoor enkel oploopt en zelfs kan leiden naar paniekaanvallen. Op deze manier houd je de angst dus in stand (Faas Psychologie, 2022). Het is cruciaal dat je de angstige situatie bewust opzoekt (ja, ik weet dat het eng klinkt, maar het zal je uiteindelijk echt goed doen!).
Tip 4: Opbouwen
Eerder las je over het bewust opzoeken van angstige situaties en hoe cruciaal dit is. Echter kan dit in kleine stapjes. Wat hierin handig is om angstige situaties voor jezelf op te schrijven. Je maakt dan bijvoorbeeld eigen een lijstje van wat het minste tot meeste angst oproept. Bijvoorbeeld:
- Presenteren voor een groep
- Eten in het bijzijn van collega’s
- Naar een kledingwinkel gaan
Je begint in deze situatie bijvoorbeeld met nummer 1, wanneer je deze behaalt ga je door met 2. Op deze manier zal je zelfvertrouwen ook vermeerderen, gezien je start met wat het minst angstig is en het steeds een stukje opbouwt totdat je het angstigste was je kan bedenken ook hebt overwonnen (Faas Psychologie, 2022). Geloof me, dat kan jij! Zie het kopje ‘oefeningen’ voor meer.


Bron: Unsplash
Tip 5: Verander je gedachtes
Tijdens angstige situaties denk je automatisch aan dingen die de angst verergeren. Realiseer dat jij deze gedachten kunt veranderen. Jij kan hierin de overhand hebben. Dit kan door een dagboekje bij te houden. Hierin kan je bijvoorbeeld opschrijven wat er precies gebeurde, waar je aan dacht en waar je nou eigenlijk bang voor bent. Hierna kan je goed nadenken of er een reden is om bang te zijn (Thuisarts, 2023).
Tip 6: Praat erover
Spreek je uit over hoe je je voelt en wat de sociale angst en bijbehorende situaties met jou doet. Dit kan bijvoorbeeld bij een vertrouwenspersoon, vriend(in) en/of familielid. Door erover te praten zal je ervaren dat je gehoord wordt. Ook zal het je minder een eenzaam gevoel geven (Thuisarts, 2023). Wellicht kampen die personen hier ook mee. Zelfs als dit niet zo is zal het je een gevoel van opluchting bieden. Je hoeft er niet alleen zelf mee rond te lopen. Soms kan het ook zo zijn dat mensen zich schamen. “Ik ben al … (25 tot 34 jaar oud) en heb last van sociale angst… mensen gaan me vast raar vinden”, is een gedachte die vaak voorkomt bij sociaal angstige individuen. Mocht je dit herkennen probeer dan de schaamte los te laten en je uit te spreken. Dit maakt jou juist moedig en reflecterend! Je erkend dat je ergens tegen aanloopt en wilt hier verandering in brengen. Realiseer dat dit erg sterk is.
Tip 7: Leef gezond
Zorg ervoor dat je een gezonde levensstijl aanneemt. Bewegen zal er bijvoorbeeld voor zorgen dat jij je beter gaat voelen. Denk bijvoorbeeld aan de sportschool of even wandelen. Minstens een half uur per dag is al voldoende. Garandeer dat je elke dag buitenkomt, in combinatie met bewegen zal dit je een beter gevoel bieden. Ook is het belangrijk om regelmaat te hebben. Ga bijvoorbeeld op een vast en niet te laat tijdstip naar bed en sta vervolgens vroeg op. Ook dien je regelmaat te hebben wat betreft je voeten. Houd bijvoorbeeld een vaste ontbijt-, lunch- en dinertijd aan (Thuisarts, 2023). Dit alles zal ervoor zorgen dat jij je beter gaat voelen!
Tip 8: Doe alsof
Misschien heb je wel eens gehoord van ‘fake it till you make it’, dit kan ook toegepast worden bij sociale angst. Hierbij gaat het erom dat je doet alsof je iets wel durft (Trubendorffer, z.d.). Heb jij bijvoorbeeld die presentatie die jou sociaal angstig maak, probeer te doen alsof dit niet zo is. Dit zou je kunnen opbouwen, dus als we het voorbeeld van de presentatie aanhouden is het eerst tijdens een reguliere presentatie en vervolgens bijvoorbeeld tijdens belangrijkere presentatie. Het resultaat zal voor zich spreken, het is de moeite waard!
Ben je nou benieuwd naar nog meer tips rondom sociale angst? Klik dan op de volgende link: https://hetnlpinstituut.nl/sociale-angst. Hierin lees je 6 effectieve methoden om van je sociale angst af te komen.
Oefeningen
Ademhalingsoefening tip 2
- Plaats je hand op je buik en focus op je ademhaling.
- Adem vervolgens 3 tellen door je neus.
- Houd je adem 2 tellen vast.
- Adem vervolgens in 4 tellen uit door je mond. Focus op hoe je buik zich naar binnen zal trekken.
- Herhaal dit een paar keer.
Lijstje maken tip 4
- Welke situaties maken je angstig?
- Zet deze situaties nu op volgorde van minst angstig tot meest angstig. Doe dit als volgt: 1:… 2:… etc.
- Noteer hieronder je ervaringen na het aangaan van de situaties. Focus hierbij op wat goed ging en dus het positieve.
- Schrijf hieronder waar je trots op bent in iedere situatie.